Birački spisak: da li ste na spisku i koje je Vaše glasačko mesto?

Upit u jedinstveni birački spisak

Jedinstveni birački spisak je elektronska baza podataka o državljanima Srbije koji imaju biračko pravo. Ovaj spisak vodi Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave (mduls.gov.rs).

Upit se vrši preko linka: upit.birackispisak.gov.rs.

Potrebno je da na navedenoj stranici za upit unesete Vaš jedinstveni matični broj (JMBG) i broj lične karte, ili jedinstveni matični broj (JMBG) i broj pasoša. Nakon što kliknete na dugme “Pretraži” biće Vam prikazano na kom glasačkom mestu možete glasati.

Upitom preko ovog linka možete proveriti da li ste na biračkom spisku i da li imate mogućnost glasanja na predstojećim predsedničkim, parlamentarnim, lokalnim ili pokrajinskim izborima i referendumu.

Ukoliko postoje sumnje da je neko glasao u Vaše ime iako niste izlazili na glasanje, postoji mogućnost da se i to proveri.

Provera se vrši preko stranice na rik.parlament.gov.rs.

Postoji obrazac na sajtu Republičke izborne komisije koji se šalje elektronski. U ovom slučaju, biće Vam potreban i izvod iz lične karte. Na sajtu stoji i da je moguće da se prosledi skenirana, ali je preporuka da se pošalje očitana lična karta, jer kod fotokopiranja zahtev može da bude odbijen ukoliko se podaci jasno ne vide.

Od podataka je potrebno da se upišu ime i prezime, JMBG, e-mail adresa i broj telefona, kao i da se iz padajućeg menija odaberu opština i biračko mesto na koje je glasač bio pozvan.

Ukoliko se pokaže da ste ostvarili svoje glasačko pravo iako niste glasali, može se podneti prigovor i otpočeti postupak za zaštitu glasačkog prava, popunjavanjem i slanjem zahteva na adresu Republičke izborne komisije.

By 4leksandar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.
Jangan Banyak Bacot Anjeng Kalau Gapaham