Bundeva je vrsta zimske tikvice koja pripada porodici Cucurbitaceae, i poreklom je iz Severne Amerike. Iako se obično posmatra kao povrće, bundeva je naučno klasifikovana kao voće jer sadrži semenke. Njene hranljive vrednosti su sličnije hranljivim vrednostima povrća nego voća.
Osim što ima veoma lep ukus, bundeva je i veoma hranljiva i veoma zdrava. U nastavku vam dajemo neke od hranljivih i zdravstvenih vrednosti bundeve.
Sadržaj
1. Veoma je hranljiva i naročito bogata vitaminom A
Bundeva ima neverovatan profil hranljivih materija. Jedna šolja kuvane bundeve (zapremina od oko 245 grama) u proseku sadrži:
- Kalorija: 49
- Masti: 0,2 grama
- Proteina: 2 grama
- Ugljenih hidrata: 12 grama
- Vlakana: 3 grama
- Vitamina A: 245% preporučenog dnevnog unosa (PDU)
- Vitamina C: 19% PDU
- Kalijuma: 16% PDU
- Bakra: 11% PDU
- Mangana: 11% PDU
- Vitamina B2: 11% PDU
- Vitamina E: 10% PDU
- Gvožđa: 8% PDU
- Male količine magnezijuma, fosfora, cinka, folata i nekoliko vitamina B.
Osim što je prepuna vitamina i minerala, bundeva ima i relativno malo kalorija, jer 94% bundeve čini voda. Sadrži i dosta beta-karotena, pigmenta koji vaše telo pretvara u vitamin A. A, osim toga, i semenke bundeve su jestive i hranljive, i veoma zdrave.
2. Visok sadržaj antioksidanasa koje sadrži može smanjiti rizik od hroničnih bolesti
Slobodni radikali su molekuli proizvedeni metaboličkim procesom vašeg tela. Iako veoma nestabilni, oni imaju korisnu ulogu, kao što je uništavanje štetnih bakterija. Međutim, prekomerni slobodni radikali u vašem telu stvaraju stanje zvano oksidativni stres, koji je povezan sa hroničnim bolestima, uključujući i bolesti srca i rak.
Bundeva sadrži antioksidante, kao što su alfa-karoten, beta-karoten i beta-kriptoksantin. Oni mogu neutralisati slobodne radikale, sprečavajući ih da oštete vaše ćelije. Studije u epruvetama i na životinjama pokazale su da ovi antioksidansi štite kožu od oštećenja od sunca i smanjuju rizik od raka i očnih bolesti. Ipak, potrebno je da se urade dodatna istraživanja, na ljudima, kako bi se mogle dati konkretne zdravstvene preporuke na ovu temu.

3. Mnoštvo vitamina koji jačaju imunitet
Bundeva je puna hranljivih materija koje mogu da ojačaju vaš imuni sistem. Kao prvo, ima mnogo beta-karotena, koji vaše telo pretvara u vitamin A. Istraživanja pokazuju da vitamin A može ojačati vaš imuni sistem i pomoći vašem organizmu u borbi protiv infekcija. Sa druge strane, ljudi sa nedostatkom vitamina A mogu imati slabiji imuni sistem.
Bundeva je takođe bogata vitaminom C, za koji se pokazalo da povećava proizvodnju belih krvnih zrnaca, pomaže imunološkim ćelijama da rade efikasnije i čini da se rane brže zaceljuju.
Pored dva gore pomenuta vitamina, bundeva je takođe dobar izvor vitamina E, gvožđa i folata – za koje se pokazalo da takođe pomažu imunološkom sistemu.
4. Vitamin A, lutein i zeaksantin mogu očuvati vaš vid
Sasvim je uobičajeno da vid sa godinama postaje slabiji. Na sreću, unošenje pravih hranljivih materija u ishrani može smanjiti rizik od gubitka vida. Bundeva je bogata hranljivim materijama koje su povezane sa dobrim vidom iako vaš organizam stari. Na primer, njegov sadržaj beta-karotena obezbeđuje vašem telu neophodan vitamin A. Istraživanja pokazuju da je nedostatak vitamina A veoma čest uzrok slabljenja vida. Takođe, neke studije su otkrile da ljudi sa većim unosom beta-karotena imaju značajno manji rizik od katarakte, uobičajenog uzroka slepila.
Bundeva je takođe i jedan od najboljih izvora luteina i zeaksantina, dva jedinjenja koja su povezana sa nižim rizicima od makularne degeneracije i katarakte povezane sa godinama. Pored toga, sadrži i dobre količine vitamina C i E, koji funkcionišu kao antioksidansi i mogu sprečiti slobodne radikale da oštete ćelije oka.
5. Kombinacija gustine hranljivih materija i niskog broja kalorija može da podstakne gubitak težine
Bundeva se smatra hranom bogatom hranljivim sastojcima. To znači da je dosta niskokalorična uprkos tome što je prepuna hranljivih materija. U stvari, bundeva ima manje od 50 kalorija po šoljici (oko 245 grama) i oko 94% bundeve je zapravo voda. Jednostavno rečeno, bundeva je hrana dobra za one koji bi da izgube na težini, jer je možete konzumirati više od drugih izvora ugljenih hidrata, kao što su npr. pirinač ili krompir, a da i dalje unosite manje kalorija. Pritom, bundeva je i dobar izvor vlakana, što može pomoći u smanjenju apetita.
6. Sadržaj antioksidanasa može smanjiti rizik od raka
Rak je ozbiljna bolest u kojoj ćelije abnormalno rastu. Ćelije raka proizvode slobodne radikale kako bi im pomogli da se brzo razmnožavaju. Bundeva je bogata karotenoidima, koji su jedinjenja koja mogu da funkcionišu kao antioksidansi. Ovo im omogućava da neutrališu slobodne radikale, koji mogu zaštititi od određenih vrsta raka.
Na primer, neke analiza su pokazale da ljudi sa većim unosom alfa-karotena i beta-karotena imaju značajno manji rizik od raka želuca. Slično tome, druge studije na ljudima su otkrile da osobe sa većim unosom karotenoida imaju manji rizik od raka grla, pankreasa, dojke i drugih karcinoma. Međutim, naučnici ipak nisu sigurni da li su za ove smanjene rizike odgovorni sami karotenoidi, ili pak neki drugi faktori (kao što su možda neke životne navike onih koji konzumiraju ishranu bogatu karotenoidima).
7. Kalijum, vitamin C i vlakna mogu biti od koristi za zdravlje srca
Bundeva sadrži razne hranljive materije koje mogu pospešiti zdravlje srca. Sadrži puno kalijuma, vitamina C i vlakana, koji su povezani sa dobrobitima za srce. Na primer, studije su pokazale da ljudi sa većim unosom kalijuma imaju niži krvni pritisak i smanjeni rizik od moždanog udara – dva faktora rizika za srčana oboljenja.
Bundeva je takođe bogata i antioksidansima, koji mogu zaštititi od oksidacije “loš” LDL holesterol. Kada se čestice LDL holesterola oksidiraju, mogu se nakupljati duž zidova krvnih sudova, što može ograničiti vaše sudove i povećati rizik od srčanih bolesti.
8. Sadrži jedinjenja koja pospešuju zdravlje kože
Bundeve su pune hranljivih materija koje su odlične za vašu kožu. Kao prvo, ima mnogo karotenoida kao što je beta-karoten, koji vaše telo pretvara u vitamin A. U stvari, jedna šolja (oko 245 grama) kuvane bundeve sadrži 245% preporučenog dnevnog unosa za vitamin A.
Studije pokazuju da karotenoidi kao što je beta-karoten mogu delovati kao prirodna krema za sunčanje. Jednom kada se progutaju, karotenoidi se transportuju do različitih organa, uključujući i vašu kožu. Ovde pomažu u zaštiti ćelija kože od njenog oštećenja od štetnih UV zraka.
Bundeva je takođe bogata i vitaminom C, koji je neophodan za zdravu kožu. Vašem telu je potreban ovaj vitamin za stvaranje kolagena, proteina koji održava vašu kožu jakom i zdravom. Štaviše, bundeva sadrži lutein, zeaksantin, vitamin E i mnoge druge antioksidante za koje se pokazalo da pomažu zaštitu vaše kože od UV zračenja.

9. Neverovatno praktična i laka za uklapanje u ishranu
Bundeva je ukusna i može se lako uklopiti u vašu ishranu. Slatki ukus bundeve čini je popularnim sastojkom u kolačima, pitama i palačinkama. Međutim, podjednako je dobra i za slana jela, kao što su pečeno povrće, supe i testenine.
Bundeve imaju veoma tvrdu koru, tako da je potrebno malo truda da se iseče. Kada je isečete, izvadite semenke bundeve i sve njene žilave delove, a zatim je isecite na kriške. Semenke bundeve su takođe jestive i prepune su hranljivih materija koje su veoma zdrave. Na primer, semenke bundeve mogu pospešiti zdravlje bešike i srca.
Bundeva je takođe ponegde dostupna i unapred isečena ili u konzervi, što vam daje fleksibilnost sa vašim receptima i u pripremi jela sa bundevom. Kada kupujete konzerve sa bundevom, obavezno pažljivo pročitajte etikete, jer neće svi proizvodi biti 100% od bundeve i možda ćete želeti da izbegnete neke dodatne sastojke, posebno šećer. Bundevu je najlakše jesti ako je začinite solju ili biberom i ispečete je u rerni. Mnogi ljudi takođe uživaju da od nje naprave supu od bundeve, naročito tokom zime.
Ko sve ne bi trebalo da jede bundevu?
Bundeva je veoma zdrava i za većinu se smatra potpuno bezbednom za ishranu. Ipak, neki ljudi mogu dobiti alergiju nakon što jedu bundeve. Takođe se smatra blagim diuretikom, što znači da konzumiranje puno bundeve može izazvati dovesti do povećanog mokrenja, povećavajući količinu vode i soli koje vaše telo izbacuje kroz urin. Ovao može škoditi ljudima koji piju lekove kao što je litijum. Diuretici mogu smanjiti sposobnost vašeg tela da ukloni litijum, izazivajući ozbiljne neželjene efekte.
Iako je sama bundeva zdrava, ima i dosta nezdrave hrane koja je na bazi bundeve – kao što su kafa late, bombone i nadevi za pite – pune dodatog šećera. Ta hrana ne pospešuje zdravstveno stanje na isti način kao i korišćenje same bundeve u ishrani.
Zaključak
Bogata vitaminima, mineralima i antioksidansima, bundeva je neverovatno zdrava. Štaviše, njen nizak sadržaj kalorija čini je hranom pogodnom za one koji bi da malo izgube na težini. Njeni hranljivi sastojci i antioksidansi mogu ojačati vaš imuni sistem, sačuvati vid, smanjiti rizik od određenih karcinoma i unaprediti zdravlje Vašeg srca i kože. Bundeva se može lako i jednostavno dodati vašoj ishrani, i u slatka i slana jela.
Pokušajte da uključite bundevu u svoju ishranu već danas kako biste iskoristili sva njena lekovita svojstva.